26.3.08

Banana bread

Check out what time it was when my banana bread came out of the oven this morning. I'm not usually even out of bed at that time. So early it felt like yesterday!But banana bread does make a nice breakfast, especially when you are up early with a little boy with an aching, gunky, runny and infected head (eye, ear and nose infections all at once Oh joy! Well NO joy for anyone of course and least of all him).

My friend (YOU know who you are!) makes killer banana bread (I know! but it's true). She gave me a list of ingredients over the phone once and said I could start there... well, I'm sure that was her starting point but let me tell you I went no further and that simple list was not only my starting point, it's where I ended up too! I'm going to share it with you because it's one of those eyes-shut recipes that you can probably fiddle about with but that you can't really go wrong with.

So... preheat the oven to 200°C,
Mix about 1 cup of flour (any) with
a shake of sugar (any, or none even),
about a teaspoon of baking powder
and some spices (cinnamon, all spice, ginger, ground cloves, whatever).

Add less than a quarter of a cup of oil,
a pot (hum maybe a third of a cup) of fruit purée (I use apple and prune usually),
two or three mashed overly ripe bananas.

I think that's it but you can add other stuff like sultanas or walnuts too for example.

Stir it all up then put in a loaf tin and cook for half an hour or so (a toothpick should come out clean).

Eat.
J'ai une petite recette à partager avec vous. La dernière fois que je l'ai faite c'était à 7H42 ce matin. Presqu'hier quoi!! Tôôôôôôt! Il s'agit de "pain à la banane". (J'édite ce message avec une précision de la part de B: ce n'est pas en fait du pain, c'est plus comme du gâteau ou un "cake" français).

Ma meilleure copine m'a donné la recette dans le cour de récré... hi hi hi non c'était par téléphone mais "meilleure copine" ça fait très cour de récré. Elle en a fait une spécialité qui tue. Moi j'en ai fait des pas mal. Ca rempli un creux chez moi. Chez elle ça démolit le creux. OK j'enchaîne avec la recette car je ne sais pas ce que je raconte.

Il faut... préchauffer le four à 200°C
Mélanger ensemble 1 tasse de farine (au choix)
un peu de sucre (au choix, comme on aime; beaucoup ou peu ou même pas de sucre du tout)
une cuillière à café de levure chimique
des épices (canelle, clous de girofle en poudre, gingembre... ce que l'on veut)
l'on peut aussi mettre des raisins secs, des noix...

Il faut ensuite ajouter
1 petit pot de compote (j'utilise pomme-prune)
pas beaucoup d'huile (en millilitres ça donnerait aux alentours de 50-55ml mais je pense que l'on s'en sortirait avec moins encore)
2 ou 3 bananes très mures bien écrasées à la fourchette

Il faut mélanger tout ça, mettre dans une moule à cake et mettre au four pendant à peu près 30 minutes.

Voilà. Une recette super-utile. Bon ap.

2 comments:

  1. Anonymous8:26 PM

    je confirme: c'est délicieux !! merci pour la recette ;-)
    ladomi

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